Dop colmatat 38×24 aa (100 buc)

24.00 lei

Sunt recomandate pentru imbutelierea vinului destinat consumului curent. Dopurile colmatate sunt obtinute prin decupare din scoarta stejarului de pluta, dupa care urmeaza procesul de colmatare (astupare) a porilor cu rumegus (provenit din prelucrarea scoartei stejarului de pluta). Dimensiunile dopului sunt: Lungime = 38 mm si Diametru = 24 mm. Dopurile sunt produse in Portugalia. Mod de ambalare: pungi cu 100 de dopuri. Stejarul de plută (Quercus suber) este un arbore de mărime medie, cu frunze căzătoare, originar din Europa și Africa de Nord. Are o scoarță groasă și neregulată din care se obtine pluta. Recoltarea scoartei de pluta, folosita ca materie prima pentru dopuri, produse pentru izolatie, materiale decorative, etc., se face prima data la 25 de ani de la plantarea stejarului. Urmatoarele recoltari se fac o data la 9-10 ani (deoarece scoarta se reface natural daca este corect recoltata). Doar incepand cu cea de a treia recoltare scoarta are calitatile necesare producerii dopurilor de pluta. Stejarii de pluta pot trai 200 – 250 de ani si in toata aceasta perioada scoarta se poate recolta o data la 9-10 ani. Grosimea optimă este dată de dopurile pentru sticle, acestea fiind principalul produs obtinut din pluta. Un dop standard are dimetrul de 23-24 mm, iar grosimea scoartei recoltată trebuie să fie de aproximativ 30mm. Recoltarea scoartei nu dăunează arborelui, acesta având capacitatea de a produce o nouă scoarță. Stejarul de plută se cultivă pe zone mari în Spania, Portugalia, Alger, Maroc, Franța, Italia și Tunisia. El acoperă în aceste țări suprafețe de peste 2,5 milioane ha. Portugalia detine 50% din producția mondială și în acestă țară este interzisă tăierea stejarului de plută, excepție făcând doar arborii bătrâni și neproductivi. Dupa recoltarea scoartei aceasta este prelucrata si tratata pentru a fi folosita la confectionarea dopurilor. Principalul tratament este dezinfectarea si sterilizarea cu abur. Dopurile obtinute din scoarta stejarului de pluta sunt denumite “dopuri de pluta”. Ele pot fi: – Naturale, obtinute prin decuparea lor direct din scoarta. Acestea, in functie de numarul si de aspectul porozitatilor, sunt clasificate pe diverse trepte de calitate. Sunt recomandate pentru vinuri Premium; – Colmatate, obtinute prin colmatarea cu rumegus a porozitatilor dopurilor naturale de calitate inferioara. Sunt recomandate pentru vinuri de uz curent; – Aglomerate, obtinute din pluta macinata si presata. Sunt recomandate pentru vinuri de calitate. Dopurile Aglomerate, in functie de marimea granulelor de pluta, sunt: – Aglomerate Standard – granule mari; – Micro – granule medii si mici; – Provino Plus – granule mici; – O alta categorie este cea a dopurilor 1+1 denumite si Aglomerate 1+1. Acestea sunt dopuri Aglomerate Standard care au la capete doua rondele din pluta naturala. Pentru introducerea dopurilor in sticle se foloseste un dispozitiv numit “ Dopuitor ”.

Categorie: